Сăutare: autor
Studiu: Oamenii de știință au descoperit cauza înmulțirii inexplicabile a cazurilor de cancer
Oamenii de știință spun că ar fi identificat o potențială cauză pentru mai multe tipuri de cancer pentru care nu există explicații genetice sau legate de dieta alimentară sau stilul de viață.…
-
12 Ianuarie 17:00
STUDIU. Somnul previne tulburarea cauzată de amintirile neplăcute recurente
Legătura dintre somnul de slabă calitate și problemele de sănătate mintală ar putea fi asociată cu deficite în regiunile cerebrale implicate în blocarea gândurilor nedorite, potrivit cercetărilor…
-
05 Ianuarie 17:51
Politicile economice ale lui Donald Trump și concepția sa despre războiul din Ucraina vor afecta stabilitatea Europei în 2025 (Analiză Politico)
Europa se așteaptă la o perioadă turbulentă în noul an. Realegerea lui Donald Trump ca președinte al SUA este încă un șoc, după pandemia de coronavirus și războiul din Ucraina. Politicile noului…
-
02 Ianuarie 20:45
Centrul de putere al Europei se schimbă. Cum ar putea arăta următoarea ordine mondială (Politico)
Europa se confruntă cu vremuri tulburi. Realegerea lui Donald Trump la președinția Statelor Unite a produs un nou șoc global, după pandemia de coronavirus și războiul din Ucraina, în timp ce Europa…
-
31 Decembrie 2024 08:05
Peste 22 de mii de participanți s-au alăturat campaniei „Să citim împreună!”
Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, în colaborare cu Ministerul Culturii și Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, a sărbătorit lectura în cadrul Conferinței de totalizare…
-
20 Decembrie 2024 19:20
Memorial Basarabean | Documentaristul Alexandru Stănescu: Anii 80 - un deceniu ascuns, ale cărui semne le vedem azi peste tot (Foto / Audio)
Invitatul emisiunii Memorial Basarabean este cineastul și eseistul Alexandru Stănescu, autor al unui documentar despre revoluția din decembrie 1989 din România - ”89: oglinzi și fum”, al altor…
-
11 Decembrie 2024 14:47
„România Mea” | Tinerii artiști din Republica Moldova sunt invitați să participe la un concurs cu tema „Împreună în Europa”. Cine poate participa și ce premii sunt oferite
Ambasada României la Chișinău în colaborare cu Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău și cu sprijinul Institutului Cultural Roman „Mihai Eminescu” la Chișinău organizează…
-
10 Decembrie 2024 14:37
Cele două vârste la care oamenii trec printr-o „explozie de îmbătrânire”
Dacă ați observat o înmulțire bruscă a ridurilor, dureri sau o senzație generală de „decrepitudine” aproape peste noapte, ar putea exista o explicație științifică. Se pare că, în loc să…
-
02 Decembrie 2024 21:00
Guvernul a aprobat lista laureaților Premiului Național 2024
Cabinetul de miniștri a aprobat lista laureaților Premiului Național, ediția 2024. Învingătorii vor primi medalie, diploma Guvernului, precum și un premiu bănesc de 100 de mii de lei, transmite…
-
27 Noiembrie 2024 15:50
Cine sunt laureații Premiului Național. Acesta include recompensa bănească în valoare de 100 de mii de lei
Opt personalități din diferite domenii vor obține anul acesta Premiul Național. Printre laureați se numără canoistul Serghei Tarnovschi, producătorul de filme Sergiu Cumătrenco, directorul general…
-
24 Noiembrie 2024 15:15
„Memorial Basarabean” | Academicianul Victor Moraru: La ziarul Cultura, condus de Victor Teleucă, se mai puteau spune anumite lucruri interzise de regimul sovietic (Audio)
În noua ediție a emisiunii „Memorial Basarabean”, ex-vicepreședintele Academiei de Științe a Republicii Moldova, Victor Moraru, doctorul habilitat în științe politice, profesorul universitar,…
-
12 Noiembrie 2024 18:10
Scriitorul Iulian Ciocan: „În ciuda schimbărilor din istorie, Federația Rusă are convingerea că teritoriul Republicii Moldova îi aparține de drept”
Un nou conflict cu Federația Rusă ar putea deveni o realitate periculoasă pentru Republica Moldova, avertizează scriitorul Iulian Ciocan. Acesta a subliniat, în cadrul unei dezbateri la Agenția de…
-
11 Noiembrie 2024 16:55
La Chișinău va fi vernisată expoziția „Tezaurul Băncii Naționale a României trimis la Moscova și nerecuperat – o creanță mai veche de un secol”, cu sprijinul ICR „Mihai Eminescu”
Muzeul Național de Istorie a Moldovei va fi gazda unei expoziții-eveniment, cu titlul „Tezaurul Băncii Naționale a României trimis la Moscova și nerecuperat – o creanță mai veche de un secol”.…
-
08 Noiembrie 2024 17:17
S-a dus la construcții în Rusia și a fost recrutat să lupte împotriva Ucrainei: Istoria unui bărbat din Republica Moldova
Leonid are 52 de ani și o viață plină de încercări. S-a născut în Republica Moldova și, ca mulți alții, a fost forțat de împrejurări să plece la muncă în străinătate. După ce a lucrat…
-
23 Octombrie 2024 21:00
FOTO | Parlamentul găzduiește expoziția omagială: „Dumitru Matcovschi, poetul-simbol al Basarabiei”
Parlamentul Republicii Moldova găzduiește expoziția omagiașă „Dumitru Matcovschi, poetul-simbol al Basarabiei. 85 de ani de la naștere”, care reflectă creația literară a scriitorului și prezintă…
-
19 Octombrie 2024 18:20
Pe Aleea Clasicilor din Chișinău va fi edificat bustul scriitorului Nicolae Dabija
Bustul regretatului scriitor Nicolae Dabija va completa Aleea Clasicilor, cunoscuta galerie culturală din inima Grădinii Publice „Ștefan cel Mare” din Chișinău. Opera va fi realizată de sculptorul…
-
16 Octombrie 2024 20:10
Cristofor Aldea-Teodorovici: Am depus demers la organele de drept pentru apariția într-un spot propagandistic a piesei tatălui meu “Inima mea e Moldova”
„Referitor la grava încălcarea juridică și morală a apariției într-un spot propagandistic a piesei tatălui meu “Inima mea e Moldova”, am depus demers la organele de drept (care au pârghiile…
-
16 Octombrie 2024 12:04
Ora de muzică | Udo Jurgens (1934-2014) (audio)
Istoria marelui cântareț și autor de cântece din Austria
-
30 Septembrie 2024 11:10
FOTO | A fost publicată cea mai detaliată hartă în infraroșu a Căii Lactee
Astronomii au publicat o gigantică hartă în infraroșu a Căii Lactee, care conține peste 1,5 miliarde de obiecte, fiind cea mai detaliată realizată vreodată.
-
29 Septembrie 2024 19:10
MALURI DE PRUT | Marian Voicu și Cătălin Gomboș: „Cea mai mare amenințare a războiului informațional dus de Rusia este deturnarea cursului european al R. Moldova” (Audio)
Cea mai mare amenințare și concentrare a forțelor Rusiei este acum pe deturnarea parcursului european, au subliniat, în cadrul emisiunii „Maluri de Prut” de la Radio Chișinău, experții Marian…
-
24 Septembrie 2024 15:09